check75x75Tilbudslister til tilbudslisteudbud

Når I skal gennemføre et Tilbudslisteudbud, skal I lave detaljerede tilbudslister med angivelser af indkøbsmængder, der er knyttet til varelinjen. Nedenfor kan I downloade en tilbudsliste, der allerede er udfyldt med et økologisk varesortiment i henholdsvis 30 %, 60 % og 90 %. Det er vigtigt at fremhæve, at man kan sammensætte sine varevalg på mange forskellige måder – ikke mindst, når man går efter 30 % og 60 % økologi.

I nedenstående har Kloge Fødevareindkøb truffet nogle valg, men det er altså ikke den eneste og endegyldige måde at gøre det på.
Download TilbudslisteDownload tilbudsliste for fisk og skaldyr

Tilbudslisten er ikke udtømmende, og der vil sandsynligvis altid være flere varer man ville kunne tilføje. Der vil med al sandsynlighed også være varer, ikke alle ønsker, og som man derfor selv skal slette fra listen.

Hvad kan I bruge tilbudslisten til?

I kan bruge Tilbudslisten til at få et billede af hvilke basisvarer, køkkenet skal bruge, når de skal lave økologisk mad. Der kan være stor forskel på råvarevalget før og efter en omlægning og hvilke mængder, de køber ind. Derfor er listerne en god hjælp, når I skal lave en ny aftale.

Sørg for en tæt dialog med køkkenerne

I forbindelse med en tilbudsliste, vil køkkenerne ofte gerne have flere eller andre varer end dem, der er på listen med mindre, indkøbsafdelingen har haft en tæt dialog med køkkenerne forud for udbuddet.

En del af omlægningsprocessen til økologi handler om større egenproduktion og færre færdigvarer. Derfor er udarbejdelsen af tilbudslisten en proces, som kræver tæt dialog med køkkenerne om varevalget.

Ret tilbudslisten til efter jeres behov

Tilbudslisten er Kloge Fødevareindkøbs bud på en tilbudsliste med fokus på at opnå Det økologiske Spisemærke i bronze, sølv eller guld, og tilbudslisten er udarbejdet ud fra omlægningserfaringer inden for kostbudgettet.

Behovet for bestemte råvarer i økologisk kvalitet stiger med målet om økologigraden. Når man stiler efter Det økologiske Spisemærke i guld skal mest muligt laves fra bunden, og det er typisk også her, man vil gå efter det økologiske kød.

Praksis og andre årsager, fx etik kan gøre, at I i jeres kommune ønsker at ændre på Tilbudslisten. Tilbudslisten er med andre ord et værktøj, som der skal arbejdes videre i, så den passer til netop jeres kommune i jeres omlægningsproces.

Hvis I ønsker at se alle de økologiske varer, kan der vælges ”alle varer” – uafhængig af institutionstype og økologigrad.

Når I arbejder med forskellige målsætninger for institutionsområderne, kan I have gavn af at vælge flere institutionstyper til. Her får I så en Tilbudsliste, der dækker, men som I skal arbejde videre med – fx skal I tage stilling til hvor meget kød, der skal på aftalen – alt efter forbrug.

Anbefalinger til køkkentyper

I kan sortere efter Kloge Fødevareindkøbs anbefalinger til indkøb af økologiske varer og pakningsstørrelser for de forskellige institutioner, der skal dækkes af aftalen. Følg vejledningen i det første ark i tilbudslisten.

Tilbudslisten er en basisliste

I skal som indkøbere vurdere, om tilbudslisten passer på de køkkener, der skal købe ind på indkøbsaftalen.

I skal ikke se listen som en færdig tjekliste, men som et værktøj, hvor I som indkøbere i samarbejde med de lokale leverandører og køkkenledere kan fylde resten ud og på den måde sikre det bedste resultat ift. lige præcis jeres indkøb.

Husk, at I skal afsætte tid til at rette bl.a. pakkestørrelser, der ændrer sig meget ofte.

Hvad skal I selv gøre?

Som indkøbere skal I finde ud af
  • Hvilke køkkentyper der skal købe ind efter den kommende indkøbsaftale?
  • Hvor meget af hver vare køkkenerne forventer at købe på et år?

Brug forbrugsberegneren til at finde ud af mængderne på de forskellige varegrupper. Angiv derefter de specifikke varemængder i tilbudslisten.