check75x75Sensoriske tests

En vare består groft sagt af kvalitet og pris. Når I, i forbindelse med et udbud skal finde ud af, om I betaler den rette pris, er det derfor en god idé at bruge kvaliteten som parameter. Det kan en sensorisk test hjælpe til med.

Når I skal vurdere de indkomne tilbud efter kriteriet bedste forhold mellem pris og kvalitet, kan I gøre brug af sensoriske tests for at holde kvaliteten og prisen op mod kravene i udbuddet.

Få et panel af eksperter til at lave vurderingen

Et ekspertpanel, der består af trænede sensorikere og dygtige fagfolk/kokke, kan vurdere en fødevares kvalitet ved at vurdere dens duft, smag, konsistens, udseende, farve og størrelse (hvis det er relevant).

Ekspertpanelet kan kvalitetsvurdere en vare ud fra eksempelvis specifikationen ”en stærk ost, til målgruppen ældre mennesker” eller ”smagsneutral rapsolie”.

Ekspertpanelets kvalifikationer og formål

Eksperterne skal have indgående produktkendskab og skal undersøge, om vareprøverne afviger fra normen. Deres vurdering afhænger derfor ikke af deres personlige præferencer og kan opfattes som objektiv.

Eksperterne må ikke være påvirkede af nogle leverandører eller udbydere og må ikke have et professionelt eller personligt forhold til dem.

Udvalgte varer vælges ud

Når de sensoriske tests er gennemført, vil ordregiver vælge en leverandør, som har budt ind med specifikke varer. Når aftalen træder i kraft, vil det være op til køkkenerne at kontrollere, om de modtager den rigtige vare og vurdere, om kvaliteten af varerne holder. Indkøberen bør derfor være i løbende dialog med køkkenerne om kvalitetsniveauet. Se hvordan I kan spørge køkkenerne i Spørgeguiden.

Skemaer til processen

TidsplanDommerskemaResultatskema