Små og mellemstore virksomheder
Primærproducenter samt små- og mellemstore virksomheder, SMVer, kan åbne for nye muligheder, fordi de:
- Kan have vækstpotentiale og dermed skabe arbejdspladser
- Kan have ledig kapacitet i deres produktionsapparat
- Måske ikke kender til mulighederne for at levere til det offentlige marked
- Kan have en stærk lokal forankring.
Hvordan kan SMV’er afsætte direkte til de offentlige køkkener?
Små- og mellemstore virksomheder er sjældent vant til at byde ind på offentlige udbud. Derfor er det vigtigt, at I gør udbuddet så enkelt som muligt.
For at SMV’er kan byde ind, skal I
- Have en grundig og tillidsskabende dialog forud for udbuddet
- De skal tro på, at de får noget ud af at komme med et bud
- De skal forstå, hvad udbuddet går ud på
- De skal kunne opfylde kravene
- Lave delaftaler, der passer til de virksomheder, I gerne vil have til at byde ind
- Fx en frugtaftale og en grøntaftale eller en frugt- og grøntaftale
- En aftale for frisk fisk og en aftale for frossen fisk og konserves
- Stille så få og så simple krav som muligt.
- Fødevarelovgivningen stiller allerede krav, som I ikke behøver at gentage
- Forklare det I vil have i stedet for at henvise til fx FN-konventioner eller ILO.
Find danske fødevare-SMV’er på Smagen af Danmark.