Hvilken udbudsform skal jeg vælge for at fremme økologiske og lokale varer?check75x75

På denne hjemmeside er fokus på to forskellige indkøbsaftaledesigns: Sortimentsudbud og Tilbudslisteudbud. De har forskellige muligheder for at give adgang til økologiske og lokale råvarer.

Hvordan virker Sortimentsudbud?

Sortimentsudbud gør, at køkkenerne kan købe ind fra leverandørens samlede sortiment. Dermed kan køkkenerne frit vælge at bruge deres indkøbsbudget efter behov og borgernes ønsker, fx til lokale varer. Læs mere om Sortimentsudbud.

Samme rabatsats på konventionelle, lokale og økologiske varer

Ved at konkurrenceudsætte store dele af en leverandørs sortiment vil hele varegrupper få samme rabatsats. Dermed vil prisen på en lokal eller økologisk vare forholdsmæssigt falde på samme måde som en konventionel eller importeret vare.

Flere lokale varer i sortimentet

Leverandørerne vil gerne udvide deres sortiment ud fra kundernes ønsker. I kan også stille som krav, at I kan få varer meldt ind i sortimentet, se kravspecifikation.

Hvordan virker Tilbudslisteudbud?

I kan som indkøbere bede om sæsonvarer på tilbudslisterne og definere den lokale sæson. Det kan give adgang til de lokale varer, leverandøren sætter på tilbudslisterne.

Hvis køkkenerne kan købe ind på det øvrige sortiment, vil de kunne købe de varer, der er lokale. Disse varer har dog ikke været konkurrenceudsat, og køkkenerne vil derfor ikke kunne købe varerne til nedsat pris.

Læs mere om Tilbudslisteudbud.

Hvordan virker delydelsesreglen?

I kan købe lokale varer ved at bruge delydelsesreglen. Hvis I vil købe lokale varer med delydelsesreglen så overvej, hvordan I kan konkurrenceudsætte, og hvordan I kan forhandle en god pris og få mere for pengene.

Find mere inspiration til valg af udbudsdesign under Udbud og aftale.