Udbud af fiskeindkøbsaftalencheck75x75

Før arbejdet med selve udbuddet skal I have taget stilling til, hvad målet for jeres fiskeaftale skal være. Se mere under bæredygtigt fiskeri, lokale fisk og lokale varer.

Udbudsdesign

I skal beslutte hvilket udbudsdesign, der vil passe til formålet. En fiskeaftalen kan være:

Bruger I delydelsesreglen eller vurderer I, at der ikke vil komme tilbud ind ved et normalt udbud, er det forvaltningsmæssigt i orden at lave en aftale direkte med fiskeren eller fiskehandleren. Husk at tjekke priser osv. så I kan forsvare aftalegrundlaget efterfølgende.

Fiskeaftalen kan fx deles op i:

  • En aftale med ferske lokale fisk og skaldyr fra kystnært skånsomt fiskeri med krav til de anvendte redskaber og krav til sæsonvariation
  • En aftale med bæredygtige ferske fisk med krav om mærker som økologi, MSC og ASC og krav til sæsonvariation.

Begge aftaler kan suppleres med krav til konserves og frostvarer om krav om MSC- og ASC-mærkning. Se Kravspecifikation for fisk og skaldyr.

Markedsgrundlag

For at finde ud af hvem I kan lave aftale med, bør I afdække markedsgrundlaget.

Vælg udbudskravene med omhu
I Kravspecifikation for fisk og skaldyr kan I finde forslag til udbudskrav vedrørende fisk og skaldyr.

Vær kritisk over for de krav I stiller i udbudsbetingelserne. Gør udbuddet så simpelt og tillokkende som muligt.

Sørg for:

  • At de potentielle leverandører kan komme ud af aftalen på kort tid
  • At undlade krav om fx bod; De kan være svære at gennemskue for nye leverandører
  • At lade være med at kræve lange kredittider eller besværlige faktureringsformer ud over EAN
  • At der kun er få krav til rapportering og skriftlighed ud over det lovbefalede og til faktura
  • Ikke at at kræve webshops, dataeksport til kommunale e-handelssystemer osv.

Brug gerne delydelsesreglen i den første aftale med de lokale, så I kan vise, at de offentlige køkkener giver en stabil afsætning.

 

Controlling

Se gode råd til controlling af en indkøbsaftale for fisk og skaldyr.