Eksempler på levering af lokale fiskcheck75x75

I Ringkøbing-Skjerns store produktionskøkken Åkanden, har man god erfaring med lokalt fiskeindkøb.

Cheføkonoma Lone Fløe havde ikke ferske fisk med på den store aftalen, kommunen havde indgået med en grossist. Derfor var det muligt at lave en aftale med en passende fiskeleverandør. Hun kontaktede erhvervscenter, som rådgav, om hvem der kunne være mulige leverandører i området.

Efter kontakt med tre af dem udvalgte hun én og lavede aftale med en lokal leverandør. Leverandørerne leverer ferske fisk bl.a. fra Ringkøbing fjord. Det giver god mening for borgerne, at Åkanden kan fortælle, at fx dagens skrubber er lokalt fangede.

Lone Fløe oplever et gensidigt positivt samarbejde med en god, servicemindet leverandør, der kan levere meget friske fisk til gode priser.

Generelt giver køb efter sæsonen og aktuelle landinger mere for pengene, og køkkenet bliver kontaktet med gode tilbud, når der er store landinger til gode priser.

Private restauranter i København

Levring af lokale fisk, leveret direkte fra båd til køkken, er afprøvet af en række københavnske restauranter.

De aftager af gode grunde dyrere fiskearter, end offentlige køkkener kan tillade sig, men har vist, at de kan få leveret lokale friskfangede fisk.

Odd Fellow Palæet

Odd Fellow Palæet ønskede for nogle år siden at få et mere bæredygtigt sortiment med fokus på naturskånsomt fiskeri og nye arter. De kontaktede derfor deres leverandør, Fiskerikajen ApS.

Leverandøren kunne via den lille havn i Langø på Lolland levere de fisk, Odd Fellow Palæet havde brug for.

Restauranterne vil i dag ikke have andet fisk end fra de naturskånsomme fiskerier.

Langø Fisk

Den mindre fiskerihavn ved Langø på Lolland har en aftale med supermarkedskæden Meny i Nakskov samt et par lokale restauranter om at levere fisk lokalt. Det sikrer direkte levering og dermed friskere fisk.

Fiskerne på Langø leverer i dag direkte til København. Dermed får de en bedre pris for deres fisk, end de ville få på auktionen, og aftagerne i København får et friskere produkt med en lokal historie og en unik bæredygtighedsprofil.

Manfreds og relæ

Manfreds og Restaurant relæ i København har ved flere lejligheder været i dialog med en lokal fisker fra Vedbæk ved Øresund, der fisker med garn. De har købt fisk direkte fra fiskeren, og dermed fået friske lokale fisk med den kortets mulige transport, der dermed sikrer friskhed og kvalitet på fisken.

Fiskebaren

Fiskerikajen ApS samarbejde med Langø har blandt andet betydet, at Fiskebaren, der ligger i Kødbyen i København – får fisk fra Langø, og historien om det skånsomme fiskeri er gengivet på deres menukort.

Fiskerikajen ApS

Fiskerikajen ApS har igennem en længere årrække arbejdet med bæredygtighed. Fokus har i særdeleshed ligget på skånsomt fanget fisk fra mindre fiskerier. Fiskerikajen har som følge af deres engagement indledt et samarbejde med en række garnfiskere fra Langø Fisk om at levere fisk direkte til de københavnske købere – både via Fiskerikajens egne butikker, men også via Fiskerikajens engrossalg til restauranter.