del-eller-totalaftale75x75Forskellen mellem del- og totalaftaler

Ud over sortimentsudbud og tilbudslisteudbud er det også muligt at dele indkøbsaftalen op i delaftaler. Delaftaler gør det muligt fx at kombinere det brede sortimentsudbud og det specifikke tilbudslisteudbud, når der er brug for det.

Delaftaler retter sig mod fagleverandører, dvs. slagtere, fiskehandlere, grøntleverandører eller økologiske leverandører. Delaftalerne kan også bruges til nicheprægede leverandører som ostehandlere, vildtleverandører og krydderurteleverandører, frugtavlere og andre lokale producenter.

Delaftaler og lokale varer

Har I en lokal kvalitetsproducent, hvis varer I gerne vil have med i aftalen, kan I lave en delaftale med specifikke kvalitetskrav, fx at kartofler skal være vasket højest seks timer før levering. Se kravspecifikationen for flere eksempler på krav. Se også Meget smalle delaftaler.

Ressourceforbrug i indkøb

At dele sine fødevareindkøbsaftaler op i delaftaler kræver, at indkøbsafdelingen bruger lidt flere ressourcer end ved en totalaftale. Delaftalerne giver dog også en række fordele. Fx kan I få fagspecialisterne til at afgive tilbud, og I kan udbyde delaftalerne en af gangen, så arbejdsbyrden bliver fordelt. Endvidere kan I samle erfaringer, så dialogen bliver bedre og kvaliteten af aftalerne forbedres løbende.

I Ängleholms Kommun i Sydsverige har de i høj grad gjort brug af delaftaler for at give plads til specifikke lokale leverandører.

Læs mere om fordele og ulemper