Økologicheck75x75

I modsætning til arbejdet med lokale fødevarer, har kommunerne i Sydsverige ikke et særligt fokus på økologi.

Den bedre dyrevelfærd opnås, fordi der er skrappere krav generelt til dyrevelfærd i Sverige end i fx Danmark.

I stedet for økologien vælger kommunerne at stille flere og mere specifikke krav i fødevareudbuddene, fx har Ängelholms Kommun stillet krav til at svinene ikke får kuperet halen. Mange af de specifikke krav, som stilles i de svenske udbud ville automatisk blive dækket ind, hvis varerne var økologisk certificeret.

De fleste ser en modsætning mellem lokale og økologiske fødevarer. Man går efter det ene eller det andet inden for rammen.

Mange af de metoder, som køkkenerne bruger til at få råd til flere lokale fødevarer, ligner de omlægningsmetoder, som bruges i det økologiske køkken. Fx

  • Brug flere hele dyr
  • Mad fra bunden
  • Friske råvarer
  • Høj faglighed osv.