Lokale fødevarercheck75x75

Lokale fødevarer står ligesom de økologiske fødevarer højt på ønskelisten i Lejre Kommune, når det gælder indkøbet til de kommunale måltider. I målet om at skabe en positiv, økologisk udvikling i hele Lejre Kommune, er det derfor ikke kun ambitionen, at køkkenerne skal købe økologiske varer, men lokale, økologiske fødevarer.

Foruden Økoløft-projektet, har kommunen derfor også fokus på deres økologiske landbrugsareal. 12,6 % af Lejres landbrugsareal drives i dag økologisk, og andelen er stigende. Procentvis er arealet det højeste i Region Sjælland. Alle landmænd i Lejre Kommune er blevet tilbudt et gratis omlægningstjek, ligesom der har været afholdt velbesøgte temamøder om økologisk produktion, gårdbesøg og en kursusrække om producentsamarbejde.

Et output af arbejdet med producenterne har været etableringen af foreningen LØG – Lejre Øko Grønt. LØG er lokale grøntsagsproducenter, som er gået sammen i et maskin- og logistikfællesskab. På den måde kan de mindske produktionsomkostninger og være en bedre kunde for grossister og andre aftagere.

LØG satser på at kunne være den foretrukne grøntleverandør til de lokale offentlige køkkener og har netop indgået en aftale med det lokale ældrecenter. De offentlige køkkener opleves som stabile, loyale aftagere og er derfor et rigtig godt sted at starte. På sigt er ønsket at udvide produktionen til flere køkkener.