Baggrundsviden om Bornholms Regionskommune
Bornholms Regionskommune (BRK) bespiser ca. 2600 personer i daginstitutioner, på skoler, i personalekantiner, i sociale institutioner på plejecentre og gennem et centralkøkken, der blandt andet laver mad til de hjemmeboende ældre.
Der bor ca. 40.000 borgere i Bornholms Regionskommune.
Bornholms Regionskommune køber ind for 16 mill. kroner årligt på fødevareområdet.
Mål, strategier og politikker
Bornholms Regionskommune har mad- og måltidspolitik på daginstitutionsområdet og på ældreområdet.
I 2012 blev det vedtaget i kommunalbestyrelsen at have et mål om 60 % økologi i de regionskommunale køkkeners indkøb. Efterfølgende er der vedtaget et mål, om at køkkenernes indkøb skal indeholde 15 % lokalt producerede varer i 2017 og 40 % i 2020. I dag bliver der købt 5 %.
Bornholms Regionskommune har en vision om en Bright Green Island lavet i 2007. Læs mere her: http://brightgreenisland.dk/
Indkøbsaftalen
I april 2016 er der indgået en indkøbsaftale med BC Catering efter sortimentsudbud. Der har de seneste år ikke været en egentlig aftale på fødevareområdet.
Virkemidler
I arbejdet med flere økologiske og lokale fødevarer i det kommunale forbrug har Bornholm gjort brug af følgende virkemidler, der har hjulpet dem godt på vej. De har:
- En fælles vision og politiske målsætninger
- Opkvalificeret køkkenmedarbejdere til økologisk produktion
- Haft kontinuerlige dialogmøder mellem indkøbsafdeling, køkkener, landbrug, producenter, grossister og kommunale tovholdere
- Arbejdet målrettet med at finde projektfinansiering fra flere forskellige fonde og puljer
- Accepteret, at det er en langsigtet udviklingsstrategi, og at forandring tager tid!