CASES

Arbejdet med flere økologiske og lokale fødevarer er  begyndt

Flere kommuner er allerede begyndt på arbejdet med at få flere lokale og økologiske råvarer på tallerkenen.

Kloge Fødevareindkøb har samlet en række cases, hvor I kan læse om, hvordan man har arbejdet med at øge andelen af økologi og lokale råvarer i de offentlige køkkener i både ind- og udland.
Efter hver case er der en oversigt over kontaktpersoner, som I kan kontakte for yderligere information.

Arbejdsindsatsen er meget forskellig

Nogle kommuner har over en længere årrække arbejdet strategisk med afsæt i et politisk perspektiv, mens andre har arbejdet mere direkte på indkøbsniveau med at lave fødevareindkøbsaftaler, der kan rumme flest muligt økologiske og lokale råvarer.

Eksempler på levering af lokale fisk

Offentlig indkøb af lokale friskfangede fisk er på det seneste kommet på dagsordenen, men har endnu ikke fundet sin konkrete form. Under Bæredygtige og lokale fisk kan I læse mere om, hvordan private aktører har fundet forskellige muligheder for at få den friske fisk direkte til døren.

Læs mere om indkøb af lokale fisk her

Bornholm

Bornholm har arbejdet mod en målsætning om 40 % lokale varer og 60 % økologi. De har netop indgået en indkøbsaftale baseret på et sortimentsudbud.

Læs mere

Køge

I Køge Kommune har indkøbskontoret og rådhuskantinen samarbejdet om en udbudsproces, der deler sig mellem tilbudsliste som delaftaler og sortimentsudbud.

Læs mere

Lejre

Lejre Kommune har organiseret alle institutioner som selvstændigt agerende enheder, og arbejdet med en målsætning om økologi i alle kroge af kommunen.

Læs mere

Ærø

Ærø vil over den næste fireårige periode finde den bedste udbudsform for demder åbner op for lokale varer.

Læs mere

Aarhus

Aarhus Kommune har gennemført et tilbudslisteudbud med fokus på at finde en totalleverandør, der også gennem dialog vil indarbejde lokale råvarer.

Læs mere

Skive

Hvem siger man ikke kan konkurrenceudsætte sine mindste institutioner?

Læs om Skive Kommunes fine arbejde med at bruge små og mellemstore virksomheder indenfor detailhandlen som leverandører.

Læs mere

Finland

I Finland arbejder man strategisk på nationalt og lokalt niveau med at indkøbe flere lokale fødevarer.

Læs mere

Sydsverige

Ängelsholms Kommun i Sydsverige har arbejdet med tilbudslisteudbud og stor brug af delaftaler for at få de lokale varer ind i aftalen. Oprettelsen af en distributionscentral har i høj grad været med til at bane vejen for de lokale varer.

Læs mere